Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

GEWEEST 11/09 | 15:30 | Op het puntje van je stoel @ festival maas!

10 september 2022 @ 12:00 pm 12:30 pm

Op het puntje van je stoel
Een constante try-out: dat is de insteek van het stuk ‘Op het puntje van je stoel’ van Sharon Wesseling en de dansers van haar kersverse dansgezelschap 20Hertz. Als slechthorende danser met een chronische middenoorontsteking kreeg Sharon op jonge leeftijd te horen dat zo nooit meer zou kunnen dansen. Na 14 operaties bewijst ze echter het tegendeel en is ze choreograaf en artistiek leider van 20Hertz: het eerste dansgezelschap in Nederland door mensen met een auditieve beperking – voor bezoekers met alle auditieve gradaties.

Tijdens deze voorstelling geeft 20Hertz je een kijkje in de wereld van het vertellen van verhalen, zonder te praten. Met een mix van dove, slechthorende en horende dansers is er onderzoek gedaan naar hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. Een grote inspiratiebron hiervoor komt uit de Dovencultuur: een kunstvorm genaamd ‘VV’ (Visual Vernacular). Dit is een unieke, fysieke theatertechniek met elementen van poëzie en mime en wordt voornamelijk uitgevoerd door dove artiesten. Bij VV worden verhalen uitgebeeld, waarbij het essentieel is dat er geen Gebarentaal gebruikt mag worden. Hierdoor ontstaat een uitbeeldingstaal die door een doof publiek en een horend publiek op dezelfde manier wordt begrepen. In ‘Op het puntje van je stoel’ gaat Sharon met 20Hertz op zoek naar manieren om met de visuele- en universele taal van dans, gecombineerd met VV, verschillende verhalen te vertellen. Op deze manier wordt het auditief vermogen ondergeschikt gemaakt aan de beleving van de theaterbezoeker. Het overkoepelende doel van 20Hertz is om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Door verhalen te vertellen via dans en uitbeelding, verschillende lagen aan te brengen en artistieke kwaliteit voorop te stellen hoopt het gezelschap iedereen te raken. En zeg nou zelf: jij bent toch ook met verhalen grootgebracht?

Zit jij al op het puntje van je stoel?!

Credits:
Dansgezelschap: 20Hertz Company
Choreografie: Sharon Wesseling
Dansers: Anggun Musri, Dennis Massar, Emma Strikkers, Riva van Baardewijk, Saskia Neuen
Styling & kostuums: Ella Siekman
Muziek: Amsterdam Beats
Mogelijk gemaakt door:
Cultuurhuis Heerlen, Danslab SALLY Dansgezelschap Maastricht/ VIA ZUID, Huis voor de Kunsten Limburg, SALLY Dansgezelschap Maastricht, VIA ZUID

Camping Kosmos
The place to be tijdens MAAS! is toch zeker Camping Kosmos: een nieuw initiatief van Wim Smeets (Muziekgieterij), Servé Hermans (Toneelgroep Maastricht) en Renske Thomas (Cultura Mosae). Muziek, theater, beeldende kunst, literatuur, dans en debat ontmoeten elkaar in deze gateway naar het culturele universum.

Je krijgt caravans en tenten, een pierenbadje midden op het Vrijthof, toiletrollen voor onder je arm en natuurlijk de campingbingo op zondagmiddag!
Met MAAS! en Camping Kosmos krijgt het culturele seizoen na een aantal jaren zoeken eindelijk een nieuwe vorm. Meer dan enkel een vakantieoord is Camping Kosmos een kunstenfestival met een hoogwaardig artistiek profiel. Het is een type activiteit dat we de afgelopen jaren op deze plek niet zagen. Een artistieke luis in de pels, cultureel schuurpapier in het hartje van de stad. Camping Kosmos krijgt een hoogwaardige programmering. Dit is mogelijk dankzij de genereuze bijdrage van Fonds ZOZ van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VriendenLoterij, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en andere partners van festival MAAS!

Verwacht dans, theater, food, cabaret, debat een pop-up museum van het Bonnefanten en natuurlijk heel veel muziek!